Livsstil og forbrug

Horsens Kommune er med i nyt projekt om at forbedre miljøet i de kystnære områder

Foto: Horsens Kommune.

Sammen med blot tre andre kommuner i Danmark er Horsens Kommune blevet udvalgt til at deltage i projekt “Kysthjælper”. VELUX FONDEN støtter projektet med 7 mio. kr.

I et nyt projekt skal fire kommuner i Danmark arbejde med forbedring af forholdene i kystnære områder. Foto: Horsens Kommune 

Horsens Kommune har nu fået en ekstra mulighed for at bygge videre på det fine samarbejde, der allerede er i gang med lokale sportsfiskere om at forbedre forholdene for skaldyr og småfisk i Horsens Fjord. Horsens Kommune er nemlig blevet inviteret til at deltage i et nyt projekt – projekt “Kysthjælper” – der skal forbedre miljøet i vandet tæt på landets kyster.

Med i arbejdet er kun tre andre kommuner – Aarhus, Vejle og Assens. Tovholder på projektet er Danmarks Sportsfiskerforbund, der sammen med en række organisationer vil engagere frivillige i at give havet en hjælpende hånd til gavn for fisk, dyr og planter.

Det giver rigtig god mening i Horsens Kommune, som i forvejen har et tæt samarbejde med Horsens og Omegns Sportsfiskerforening om plantning af ålegræs, udlægning af sten og udsætning af skrubbeyngel i Horsens Fjord.

– Vi har i forvejen et fantastisk godt samarbejde, der er drevet af frivillige fra sportsfiskerforeningen med Jan Karnøe i spidsen. Igennem det arbejde har vi allerede flere positive erfaringer bl.a. om udplantning af ålegræs. Vi kan se, at det ålegræs, der allerede er blevet plantet ud, tager fat og breder sig. Det giver bedre vilkår for dyrelivet i fjorden, fortæller Bettina Lerche, biolog i Horsens Kommune.

Fire nye pilotprojekter

Igennem projekt “Kysthjælper” vil der blive samlet op på erfaringer fra tidligere projekter, men fire lokale pilotprojekter vil også blive søsat til at indsamle nye erfaringer i de fire kommuner, der er med i projektet. Samlet set skal det bl.a. danne grundlag for en værktøjskasse med konkrete vejledninger, der kan inspirere organisationer og borgergrupper, der gerne vil arbejde med naturgenopretning i de kystnære områder.

– Det vil helt sikkert give værdi, at vi deler erfaringer om de forskellige projekter, vi gennemfører, samt om hvordan frivillige kan være med. Vi vil rigtig gerne bakke op, når frivillige tager initiativ, og være med til at gøre det så nemt som muligt for de ildsjæle, der gerne vil bidrage. Jo mere vi gør, jo bedre forhold skaber vi tilsammen i Horsens Fjord, forklarer Bettina Lerche.

Projekt “Kysthjælper” er planlagt til at køre over de næste fire år fra 2021 til 2025.

Publiceret: 08. juli 2021

Kommentarer