Give

Samfundstjeneste på dagsordenen ved Give Steel

Karina Lorentzen (SF) besøger den 30. juni Give Steel, sammen med Karina Adsbøl (UFG).

Give Steel melder klar som samfundstjenestested, når Folketinget inden sommerferien vedtager et lovforslag, der tillader private virksomheder at tage samfundstjenesteafsonere. I dag er det kun offentlige virksomheder, som må være samfundstjenestested.

Mandag den 30. juni får Give Steel besøg af folketingsmedlemmer Karina Lorentzen (SF) og Karina Adsbøl (UFG) i anledningen af lovforslaget, og fordi Give Steel har stor erfaring med at ansætte tidligere løsladte.

Karina Adsbøl (UFG).

– For os som virksomhed handler det om social ansvarlighed. Det ligger i vores DNA. Vores erfaring med ansættelse af tidligere straffede viser, at det er til begge parters fordel. Vi har selvfølgelig brug for arbejdskraften, men for os handler det i lige så høj grad om at sætte fokus på mennesket og give folk en chance for at komme videre med deres liv på en god og konstruktiv måde. Vi har i dag over 80 CSR relaterede ansættelser – mennesker der behøver os. Så selvfølgelig står vi også klar som sted til afvikling af samfundstjeneste, siger Torben Larsen, CEO Give Steel.

Det glæder SF’s retsordfører Karina Lorentzen, som er initiativtager til forslaget om, at private virksomheder skal have lov til at være samfundstjenestesteder, for ifølge hende er der to ting, som løsladte altid nævner som barrierer for at komme videre med et liv uden kriminalitet – straffesagsomkostninger og straffeattester

– Jeg synes, der er meget ros at give til Give Steel, for det er supersvært at finde job, når man har en plettet straffeattest. Og der er for stor risiko for tilbagefald, hvis man ikke har noget at rive i og tjener sine egne penge på legal vis.
– Derfor giver det god mening at bruge samfundstjenesten til aktivt at give dømte en mulighed for at få joberfaringer. Afsonerne kan se en virksomhed an – og virksomheden kan se dem an. I bedste fald kan der blive et jobmatch ud af det, som kan blive godt for begge parter. For mig handler det om at bruge samfundstjenesten til noget, der kan skabe varige og stabile livsbetingelser.

Karina Adsbøl, Næstformand for Folketingets Socialudvalg og medforhandler på aftalen om kriminalforsorgen, siger:

– Nogle gange kan vi godt som samfund glemme, at man som tidligere indsat eller dømt stadig er en kapacitet for arbejdsmarkedet. Det har Give Steel heldigvis aldrig glemt. De har faktisk dyrket det. Og nu kan de også blive et samfundstjenestested, så fx unge mennesker, der er kommet på kant med loven kan få lov til at snuse til arbejdet ved Give Steel som led i deres samfundstjeneste. Jeg tror, at den tilknytning til arbejdsmarkedet og kontakten med andre medarbejdere, som måske er tidligere indsatte, kan være med til at give dem en smagsprøve på en lysere fremtid, end de ellers kunne have forestillet sig.”

Karina Lorentzen peger på, at samfundstjeneste i dag kun kan afvikles i offentlige virksomheder, men da de aldrig må ansætte, når der er en plettet straffeattest, kan afsoningen ikke udnyttes til at skabe forbindelser, der kan give et job. Men det må de i det private, og det gør de ansætter de i højere grad.

Kommentarer