Ingen læring fra coronatiden: Mange danskere går stadig syge på arbejde
Selv om de sidste to år har været præget af formaninger om, at man skal blive hjemme, hvis man føler sig syg og sløj, så har andelen af danskere, der går syge på arbejde stort set ikke ændret sig siden 2019. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.
Fire ud af seks svarede i 2019, at de var gået på arbejde med sygdom, og selv om man skulle tro, at to lange år med nedlukninger og restriktioner kunne ændre det, så er tallet stort set identisk i 2022.
Og det er et problem, for især smitsomme sygdomme som fx influenza får for tiden lov til at sprede sig i samfundet:
”Jeg havde håbet, at vi havde lært, at man skal blive hjemme, når man er syg, men vores undersøgelse understreger desværre, at mange glemmer, at vi skal vise hensyn til hinanden, ved at blive hjemme med sygdom. For tiden har influenzaen blandt andet et godt tag i danskerne, og det er både en meget smitsom sygdom, men den kan også give alvorlige sygdomsforløb. Vi skal stadig passe på de sårbare, og når samfundet ser normalt ud igen, stiller det endnu større krav til, at vi tænker på fællesskabet,” lyder det fra Louise Brix, fagchef for Sundhed i Gjensidige.
Især unge går oftere syge på arbejdet
Undersøgelsen viser også, at det især er i aldersgruppen 18 til 29 år, at mange går på arbejde, selv om de er syge. Her er det nemlig hver anden, der svarer, at de gør det, til sammenligning er det tal blot hver tredje for de 50 til 59-årige.
”At det især er de unge, der tager på arbejde selv om de burde være blevet hjemme, kan være et udtryk for flere ting. Vi ved, at rigtig mange unge mennesker føler sig presset af præstationssamfundet, af forventningerne der stilles til dem og meget af det, de tror, de skal leve op til. Jeg er bange for, at det kan føre til, at mange tager afsted, selvom de egentlig ikke burde,” siger Louise Brix og kommer med en opfordring til ledere og virksomheder:
”Når mange unge har svært ved at vurdere, hvornår de skal blive hjemme med sygdom, så stiller det også nogle krav til at ledere og virksomheder tager ansvar, og sørger for, at der er plads til, at medarbejderne kan melde sig syge, når de har behov for det. Især hvis det er medarbejdere, der i forvejen føler sig presset til at præstere,” siger Louise Brix.
Kommentarer