Samfund

HK-formænd: Regionen vil skabe a- og b-hold på sygehusene

Formand, HK, Dorthe V. Willumsen.

HK er stærkt utilfredse med, at Region Syddanmark på forhånd udelukker, at det administrative personale kan få del i ekstra lønpulje. Det vil gøre det endnu sværere at rekruttere lægesekretærer, som der i forvejen er mangel på, siger lokale sektorformænd

Region Syddanmarks forretningsudvalg besluttede onsdag at gå videre med planen om en januarpakke til regionens sygehuse. Pakken indeholder lønløft til nogle grupper af sygehusansatte, mens andre overses. Det møder skarp kritik fra formændene for de sygehusansatte HK’ere, Dorthe V. Willumsen og Karina Skovgaard Jørgensen. Lægesekretærerne og det øvrige administrative personale er nemlig ikke blandt dem, der tilgodeses.

– Når nogle områder er særligt pressede, som tilfældet er lige nu, breder presset sig ud i hele organisationen. Det administrative personale må i høj grad håndtere de afledte effekter af travlheden. De er med andre ord lige så pressede som alle andre faggrupper, siger Dorthe V. Willumsen, formand for HK Kommunal Sydjylland.

Gift for arbejdsmiljø og rekruttering

At uddele lønforhøjelser til nogle og ikke andre grupper, mener formændene vil være at skabe et a- og b-hold. Det vil skubbe til en følelse af at være en overset og ikke påskønnet faggruppe, som mange lægesekretærer i forvejen går med.

– “Vi er blevet en skyggefaggruppe,” var der for nyligt en lægesekretær, der sagde til mig. Den opfattelse af uretfærdighed mellem faggrupperne er gift for arbejdsmiljøet og vil gøre det endnu sværere at rekruttere på et fagområde, hvor der i forvejen er mange ubesatte stillinger, siger Karina Skovgaard Jørgensen, formand for HK Kommunal Midt.

Tænk jer godt om

Formændene har inden mødet i Region Syddanmarks forretningsudvalg kontaktet samtlige medlemmer for at ytre deres kritik af januarpakken. Alligevel stemte 15 af udvalgets medlemmer uden forbehold for forslaget. SF og Enhedslisten stillede ændringsforslag om at lade fordelingen af de ekstra midler være op til en lokal lønforhandling, hvor ingen faggrupper var udelukket på forhånd. Kun de to partier selv stemte for forslaget.

Nu skal forslaget behandles på det kommende regionsrådsmøde den 24. januar. Dorthe V. Willumsen og Karina Skovgaard Jørgensen håber, at regionsrådsmedlemmerne vil tænke sig rigtig godt om, inden de stemmer det igennem.

– Det kan godt være, at det administrative personale ikke fører kniven under operationerne eller holder den bange patient i hånden. Men det er dem, der skaber rammerne for, at det øvrige sundhedspersonale kan udføre deres arbejde. Og de er trætte, meget trætte. Jeg frygter, at hvis denne pakke bliver en realitet, vil det være dråben, der får bægeret til at flyde over for mange. Jeg kan frygte, at det ender med personaleflugt, siger Dorthe V. Willumsen.

Kommentarer