Kultur

Danmark hækler Dronning Margrethe

Dronningen foran en stor del af den hæklede kongerække, herunder Christian d. 10. til hest og Christian d. 7. med en fez. Alle er hæklet af Christine Sørensen.

Nu er det frem med hæklepindene og den gode fantasi. Kongernes Jelling skyder nu en af regentjubilæets mere specielle markeringer afsted.

Fejringen af Dronningens 50-års regentjubilæum er udskudt til september, men hvis ventetiden bliver for lang, så har Kongernes Jelling nu en opfordring til hele Kongeriget: Hækl Margrethe!

Museet ved Jellingstenene beder nu alle, der enten kan hækle eller gerne vil lære det, om at hækle deres version af Hendes Majestæt.

De mange hæklede dronninger samles ind af Kongernes Jelling og vil blive en del af den udstilling, som museet laver i anledning af Dronningens udskudte fejring af Regentjubilæet i september 2022. Den hedder Den Hæklede Kongerække og er et samarbejde mellem Christine Sørensen fra Valby og Kongernes Jelling. Christine Sørensen er i gang med at hækle hele kongerækken, og det er Dronningens skyld.

I sin nytårstale i 2017 opfordrede Dronningen danskerne til at prøve at gøre noget unyttigt, noget i farver. Det blev startskuddet til Den Hæklede Kongerække på Instagram, hvor man kan se og læse om 1000 års Danmarkshistorie i garn,” siger Christine Sørensen.

Udstillingen Den Hæklede Kongerække bliver derfor Kongernes Jellings lidt skæve hyldest til Hendes Majestæt.

Kong Gorm og Kong Harald fik sat skub i kongerækken her i Jelling. Vi vil gerne fortælle vores historie med et glimt i øjet. Det er de små hæklede dronninger og konger perfekte til,” siger museumschef Morten Teilmann-Jørgensen.

Han har allerede registreret en stor interesse for projektet blandt hæklere.

Hækling er rigtig stort – også blandt unge. Så vi har et mål om, at vi skal have ligeså mange dukker, som den officielle kongerække er lang,” siger museumschefen.

Kongerækken begynder ved Gorm den Gamle for over 1000 år siden.

Hele Danmark skal i gang med at hækle over 1000 Margrether

Mens Christine Sørensen tager sig af kongerækken til udstillingen, har museet nu brug for, at alle hæklere i hele landet viser, hvad de kan.

“Håbet er at få de 10-15 centimeter høje Dronning Margrether i alle mulige afskygninger. Det kan være i grønlandsk nationaldragt, i regnfrakke, med stor hat… ja måske endda med en cigaret. Det er danskernes egne billeder af Dronning Margrethe, der skal komme frem. Alle kan være med, og dem, der ikke kan hækle, kan nå at lære det,” siger museumschefen.

Alle versionerne af den hæklede Margrethe bliver en del af udstillingen Den Hæklede Kongerække, der åbner i september 2022.

Fakta:

På www.kongernesjelling.dk kan man finde mere information og hækleopskriften på en standardversion af en hæklet Margrethe.

Den færdige dukke sender man til:

Kongernes Jelling

att. Mette Sørensen

Gormsgade 23

7300 Jelling

Husk at vedlægge navn, adresse og telefonnummer plus et par ord om, hvorfor man lige har portrætteret dronningen på den måde.

Kommentarer