Samfund

Coronaplagede daginstitutioner må bede forældre om hjælp

Næsten en tredjedel af landets daginstitutioner har inden for den seneste måned været så pressede af mangel på personale, at de har måtte opfordre forældre til at holde deres børn hjemme eller hente tidligt.

Ny undersøgelse fra BUPL foretaget blandt ledere på daginstitutionsområdet bekræfter, at der er voldsomt pres på området. Mangel på pædagoger og andet pædagogisk personale fører til kaotiske forhold over hele landet. Det er især coronasmitte i kombination med mangel på faste vikarer, der presser daginstitutionerne.

Fire ud af fem ledere har indenfor den seneste uge haft coronasmitte blandt medarbejderne, og mere end tre ud af fem har oplevet ikke at kunne finde vikarer.

I 16 procent af institutionerne var mere end hver fjerde medarbejder fraværende i løbet af sidste uge, viser undersøgelsen. Og siden er smitten blandt pædagoger og pædagogisk personale kun steget.

– Det er rystende, at daginstitutionerne bliver ladt i stikken, mens smitten raser, og få pædagoger står alene med store børneflokke. Vi risikerer at svigte børnene, fordi vi ikke har andre redskaber end at trygle forældrene om hjælp, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Hun kræver politisk handling og er skuffet over, at ministeren indtil videre blankt har afvist at lade institutionerne bruge dimensionering, så de kan justere i åbningstiden eller antallet af børn, når smitten stikker af.

– Alene sidste uge blev 3.300 ansatte i institutionerne testet positive, og smitten blandt pædagogisk personale er langt højere end i resten af befolkningen. Rigtig mange daginstitutioner hænger i med det yderste af neglene, og det ved ministeren godt. Derfor er der akut brug for handling, hvis vi skal undgå lukninger af institutioner på stribe”

1.053 ledere har besvaret undersøgelsen i perioden d. 7.-11. januar

• Tre ud af 10 ledere har inden for den seneste måned været nødt til at skrive til forældrene med en opfordring om at holde børn hjemme og/eller hente tidligt (29 pct.)

• Mere end seks ud af 10 ledere svarer, at de inden for den seneste uge ikke har kunnet finde vikarer til at dække fravær hos personalet (64 pct.).

• Otte ud af 10 ledere har inden for den seneste uge haft medarbejdere, som ikke har kunnet møde på arbejde, fordi de selv var smittet med corona eller var nærkontakt (80 pct.).

• Halvdelen af lederne svarer, at normeringen i går (eller sidste gang de var på arbejde) var dårligere sammenlignet med en normal dag (48 pct.).

• Næsten seks ud af 10 ledere svarer, at mulighederne for at lave pædagogisk arbejde med børnene i går (eller sidste gang de var på arbejde) var dårligere sammenlignet med en normal dag (58 pct.).

• Syv ud af 10 ledere svarer, at de i høj grad vil have nemmere ved at sikre tryghed og omsorg for børnene, hvis det bliver muligt at dimensionere, når der er højt fravær hos personalet (70 pct.). 24 pct. svarer i nogen grad.

Kommentarer